Ajankohtaista

 
 

16.09.2013

Kirjavan kankaan kaupunki -perusnäyttely


Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko kyläpahasia. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun jälkikasvua, Euroopasta oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi taas menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankosken partaalle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki. 

Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka markkinavalttina oli painettu puuvillakangas. Kylästä tuli kauppala. Vuonna 1934 Forssa-yhtiö ja Finlayson yhtyivät, kutomonalue sai katoilleen komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai itselleen kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja. 

Menestyvän teollisuuden ohella kauppalassa eli vahvana myös kotiseutuaate, jonka innoittamana perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys v. 1923. Hankkeen takana oli nuori Esko Aaltonen - opettaja, historioitsija ja Forssan Lehden perustaja, josta myöhemmin kuultiin monissa yhteyksissä. Aaltosen tovereineen perustaman museoyhdistyksen kokoelmille perustuu tämä näyttely.

1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, valmistamaan betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon.  Näyttely ulottuu Rakennusvalmisteen myötä 1990-luvulle.

Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus.  Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

Katso traileri >

Kiitokset

Ilppo Aaltonen, Kimmo Aho, Sirkka-Liisa Ahtiainen, Ybi Hannula, Marketta Havola, Iris Helkama, Minna Perähuhta, Seppo Pessinen, Lauri Rämö, Markku Saviniemi, Anna Wahren-Cederberg, Maria Vanha-Similä, Muolaa-seura, Lasten- ja nuorten kuvataidekoulu, Elinkeinoelämän keskusarkisto ELKA; Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu, Tyykihovin perinnepiiriläiset ja moni muu. 

Näyttelyn toteutus:

Käsikirjoitus Kristiina Huttunen, kokoelmatyö Asta Suominen ja Tanja Härmä, hallinto Sanna Kattelus ja Kati Kivimäki.

Arkkitehtisuunnittelu Taina Väisänen ja Seija Kuusinen, valaistus Jaakko Kiukkanen, AV-suunnittelu Timo Muurinen, kosketusnäytöt Mia Kivinen ja Antti Hukkanen, elokuvahuone Mainossynergia Oy, graafinen osuus Susi Leinonen, Nici Lönnberg ja Oona Hagman. Hissin lasiseinän ja wc-tilojen lasipanelien suunnittelu Hämeen ammattikorkeakoulun (Wetterhof) lasi- ja keramiikkamuotoilun opiskelijat.

Kalusteet Retlar Oü, rakennustyöt ja viimeistelyt Elina Wirkkala ja Risto Niilimäki, kankaan painanta T:mi Tasapaino, verhoilu Verhoomo Wiik, tekstiilitulosteet ja lasiteipit Arazzo Oy, mattateipit Mainossatama Oy ja vinyylitulosteet Nelimainos Oy. AV-tekniikka Tector Oy, Starlike Oy, It Admina Oy, Videotykki Oy.

Kutsu, juliste, verkkosivut Mainossynergia Oy.

Kirjavan Kankaan Kaupunki toteutettiin Euroopan Aluekehitysrahaston tuella. 

Kirjavan kankaan kaupunki -perusnäyttely
 

 
 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy