25.04.2019

Pirkko Hammarberg (1932-2018)

Forssan museo valmistaa kesäksi näyttelyä Pirkko Hammarbergin (1932-2018) tuotannosta. Näyttely tulee esille kirjaston näyttelytila Vinkkeliin heinä-elokuussa 2018. Näyttelyä varten museo kerää tietoa Pirkko Hammarbergin tuotannosta. Onko Sinulla Pirkon suunnittelemia taidetekstiilejä, tai hänen suunnittelemistaan painokankaista valmistettuja tuotteita?

Tohmajärvellä syntynyt Pirkko Hammarberg (os. Naukkarinen) valmistui Taideteollisuusoppilaitoksesta graafiseksi suunnittelijaksi v. 1956. Uransa alkuvaiheessa hän työskenteli graafikkona, mutta hakeutui ystävänsä Ulla Nummikosken (os. Perho) neuvosta Finlaysonin Forssan ateljeehen painokangassuunnittelijaksi. Hän työskenteli vakituisena suunnittelijana Forssassa vuosina 1961-1974, sen jälkeen freelancerina. Painokangassuunnittelijana hän keskittyi suurikuvioisiin sisustustekstiileihin, joihin hänen voimakkaan graafinen kädenjälkensä sopi hyvin. Hänen kaikista tunnetuin painokuosinsa on Optinen omena, jota on painettu aivan viime vuosiin saakka.

Teollisen painokangassuunnittelun ohella Pirkko suunnitteli ja toteutti kuvakudoksia. Osa kuvakudoksista ja täkänöistä olivat uniikkeja ja toisinaan hyvinkin maalauksellisia. Hänen tunnetuin teoksensa Forssassa on kaupungintalon valtuustosalin päätyseinän suuri ”Joki halki kaupungin” (1977). Täkänöitä oli myös moderneja perinnetekstiilejä tuottavan Helmi Wuorelma Oy:n mallistossa.

Lisätietoja:

Asta Louhelo p. 03-3131 5840, asta.louhelo@forssa.fi

Kuvan teksti:

Pirkko Hammarberg työpöytänsä ääressä v. 1969. Kuva: Kirsti Porttinen, www.piipunjuurella.fi

Pirkko Hammarberg (1932-2018)