14.06.2020

Loimipuistoon valmisteilla kuosiaiheinen veistos

Kuvanveistäjä Laura Lehenkarin suunnittelema veistos julkistetaan Loimipuiston oleskelualueella kesän aikana. Veistos on kunnianosoitus forssalaiselle tekstiiliteollisuudelle, sekä Finlaysonin 200 vuotiaalle historialle. Forssan tehtaat kuuluivat Finlaysonille vuosina 1934-2009 .

Teollinen kankaan painaminen alkoi Forssassa vuonna 1861, ensimmäisenä Suomessa. Forssan museon hoidossa on satojatuhansia Forssan ja Finlaysonin painokuosimalleja 1800-luvun lopulta 2000-luvulle. Tekstiilikokoelmat ovat yhä tärkeämmässä roolissa museon toiminnassa, ja visiona on tehdä Forssasta Kuosien kaupunki, jossa värikäs tekstiilihistoria vapautetaan arkistosta raikkaaseen ulkoilmaan kaiken kansan iloksi.

Museo haki helmikuussa 2020 taiteilijaa toteuttamaan kuoseista inspiroitunutta kaupunkitaidetta. ”F - kaupunki etsii taiteilijaa” -hakuilmoituksessa määriteltiin, että tyyli on vapaa, kunhan se on näyttävä, säänkestävä, ja sopivasti kuosikas. Kiinnostuneita tekijöitä ympäri Suomen ilmaantui peräti 38. Heidän joukostaan tehtävään valittiin Porissa asuva kuvanveistäjä Laura Lehenkari.  Teoksen paikaksi valittiin kansallisen kaupunkipuiston ytimessä Loimijoen rannalla ja kaupungin keskellä sijaitseva Loimipuisto.

Laura Lehenkarin suunnittelema veistos nousee Loimipuiston uuden oleskelualueen kivipengerrykselle kesän 2020 aikana. Metallista valmistuva veistos hakee muotonsa Arja Mattilan kukka-aiheisesta kuosiluonnoksesta vuodelta 1972. Teos koostuu kolmesta kukasta, joista yksi sijoittuu maan tasolle, muut ovat lennähtäneet lyhtypylväisiin.

Veistos kunnioittaa Finlaysonin ja Forssan historiaa Arja Mattilan elämäntyön kautta. Arja Mattila (1933-2015) oli Forssan tehtaan työntekijä jo kolmannessa polvessa. Hänen työuransa Finlaysonilla kesti 1948-1995, suunnittelijoista kaikista pisimpään.

Teoksen tarkka julkistamispäivä ilmoitetaan lähempänä.

Lisätietoja:

Kati Kivimäki, kati.kivimaki@forssa.fi, p. 040-1816263 (Forssan museo)

Veistos on toteutettu osana Forssan museon Kuoseja kaupungille -hanketta, joka alkoi vuonna 2018 Museoviraston avustuksen turvin.

Kuvassa Arja Mattila esittelee painokangasateljeeta presidentti Urho Kekkoselle vuona 1968, jolloin Finlayson-Forssa Oy sai valtion vientipalkinnon.

Kuvassa tekstiilisuunnittelija Arja Mattila esittelee ateljeeta presidentti Urho Kekkoselle vuonna 1968.

Loimipuistoon valmisteilla kuosiaiheinen veistos