Ajankohtaista

 
 
 

08.03.2016

SNAP SHOTS Martti Jämsän valokuvanäyttely Aulagalleriassa 15.3.-10.4.2016



Martti Jämsä: Snapshots  

 

Valokuvanäyttelyssään Forssan Museossa on kolme erilaista kokonaisuutta:

SYDÄN JA LUOTI -sarja 

Löysin työhuoneeni laatikosta pienen ruskean kirjekuoren,joka sisälsi mustavalkoisia negatiiveja. Kuoressa lukee Lounais-Hämeen kauppaoppilaitos 1977. Katsoessani negatiiveja tarkemmin valopöydällä muistin tehneeni niistä passikuvia opiskelutovereilleni. Nyt tein niistä sarjan kuvia ja pienen kirjan. Kohta 40 vuotta kuvien ottamisen jälkeen, muistelen heidän nimiään, mietin mitä heistä on mahtanut tulla....

SNAP SHOT -sarja 

on kunnianosoitus yhdelle valokuvan merkittävälle pioneerille, George Eastmanille, Kodakin perustajalle. Kodakin ensimmäiset kuvat olivat pyöreitä. Kun näin niitä ihastuin niihin heti. Halusin myös itse valmistaa samanlaisia. Silmänräpäys tiivistynyttä vangittua aikaa. Valokuva säilyttää monta salaisuutta valon maagisessa kosketuksessa esineisiin, ihmisiin ja maisemaan, hiljalleen haalistuvia muistoja. Myös tästä materialista olen tehnyt kirjan, joka palkittiin Vuoden kaunein kirja kilpailussa 2014.

PALLO-sarja 

on valokuvia lapsuudestani. Olen valmistanut ne isäni kuvaamista negatiiveista. Nimi sarjalle syntyi siitä että löysin mökiltä pallon, joka näkyy yhdessä valokuvassa.  Kaikki muu on muuttunut..Kuvat näyttävät siltä kuin ne olisivat sukuni kotialbumista. Tein tästä materiaalista taiteilijakirjan, jonka editio on 20 kpl.

Kaikki sarjoja yhdistää se että olen ne valmistanut, kehystänyt itse omassa pimiössäni, ja työhuoneella. Pidän itseäni käsityöläisenä.  Olen syntynyt 6.12.1959 Jokioisissa, työskentelen Helsingissä.

Runoilija Joseph Brodsky kirjoitti, että on kolme havaintotapaa, analyyttinen, intuitiivinen ja se, jonka Raamatun profeetat tunsivat: ilmestys. Jos sattumalta nämä kaikki yhtyvät, voi pimiössä syntyä hyvä mustavalkoinen valokuva.

Näyttelyäni on tukenut: Taike/Uudenmaan Taidetoimikunta

Taiteen edistämiskeskus/Valtion valokuvataidetoimikunta  

 

Martti Jämsä
Vesakkotie 3 B 87
00630 HELSINKI
SUOMI / FINLAND
Phone +35840 7772881
martti.jamsa(at)gmail.com

www.marttijamsa.fi

 

 


 

 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy