Ajankohtaista

 
 
 

10.02.2021

Galleria Moletissa Marjatta Oja: Kehystetyt virheet 26.1.-21.2.2021


Koneen virhe, poikkeama, vapaus ja mielikuvitus

Pääsin lähelle kankaiden painovirheitä lapsena1960-luvulla. Se tapahtui perheessä, jossa äidin innokkuus ja inspiraatio Finlaysonin sirosäkeistä välittyi kaikkiin perheen jäseniin. Ehkä raskas työ tehtaassa sai näin jonkun merkityksen äidilleni sekä nautinnon siitä mitä tehdas ja samalla hänen työnsä tuotti.

Mielikuvitukseni kehittyi unelmoiden ja seuraten värien liukumia liinavaatteissa tai verhoissa. Tärkeitä merkkejä, virheitä, etsittiin yhdessä sisarusten kanssa. Mietin mitä nuo merkit tarkoittivat. Kuvasiko se sitä, että sattumalla on aina näppinsä pelissä, huomisesta ei tiedä varmuudella kukaan.

2000-luvun alussa perheemme perikunnalta hankittiin mökki, jonka liiteristä löysin kangasmyttyjä. Pesun jälkeen osa niistä osoittautui vanhoiksi virheellisiksi kankaiksi tai todella hyvässä kunnossa oleviksi kodin tekstiileiksi, jotka äitini oli aikoinaan ommellut. Siitä alkoi pitkä ja syvä muistelun polku.

Päätin kehystää vanhoihin maalauskehyksiin virhekohtia kankaista. Näkemykseni mukaisesti se merkitsi sitä, miten teollisuus ja tehdasmaisuus ovat vaikuttaneet elämäämme ja sen myötä myös kuvataiteen ilmaisuun. Tällä hetkellä on harvinaista nähdä taidekuvaa joka ei olisi tehty kameramaisilla toiminnoilla, kännykällä tai tietokoneella.

Itse olen yrittänyt purkaa kameran vaikutusta tutkien videon projisointia tilassa, ikään kuin palauttaen kameran kuvan takaisin kolmiulotteiseksi. Tämä liittyy lähemmin työskentelyyni, jonka keskeisiä teemoja ovat pohdinnat siitä, miten taideteos voisi lähestyä arkielämää ja erilaisia tilanteita joita siihen liittyy.

Kehystetyt virheet olivat ensimmäisen kerran esillä vuonna 2012 Gallery Lokalissa Helsingin keskustassa, osana Isa Kukkapuro-Enbomin ja Henrik Enbomin Habitare -messujen Trash Hotel -satelliittiprojektia. Galleria Moletissa on esillä myös videoprojisointiin perustuva ’tilanneveistos’. Yhdistän siinä äitini tekemiin liinavaatteisiin osan vanhaa teosta, ’Uni’ tai ’Bed’, joka kuuluu nykyisin Kiasman kokoelmiin. Alkuperäinen tilanneveistos sai alkunsa kaipauksen tunteesta, joka nousi ja korostui erityisesti valveen ja unen välimaastossa. Ja sen takia juuri halusin yhdistää tuon vapaan ja unenomaisen tilan lapsuuteni ajan painokankaisiin.

Marjatta Oja 

Marjatta Oja Galleria Moletissa 26.1.-21.2.2020

Galleria Moletti

Forssan museo

p. 03 4141 5100

Wahreninkatu 12, 30100 Forssa

ti-pe 12-16, la 10-14, su 12-16

Galleria Moletissa Marjatta Oja: Kehystetyt virheet 26.1.-21.2.2021
 

 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy