Näyttelyt

 

08.03.2016

SNAP SHOTS Martti Jämsän valokuvanäyttely Aulagalleriassa 15.3.-10.4.2016


MARTTI JÄMSÄ

SNAP SHOTS

Forssan museon Aulagalleriassa 15.3.-10.4.2016

Wahreninkatu 12, Forssa

Avoinna ti-pe 10-16, la 10-14, su 12-16

  

 

Valokuvanäyttelyssään Forssan Museossa on kolme erilaista kokonaisuutta:

SYDÄN JA LUOTI -sarja 

Löysin työhuoneeni laatikosta pienen ruskean kirjekuoren,joka sisälsi mustavalkoisia negatiiveja. Kuoressa lukee Lounais-Hämeen kauppaoppilaitos 1977. Katsoessani negatiiveja tarkemmin valopöydällä muistin tehneeni niistä passikuvia opiskelutovereilleni. Nyt tein niistä sarjan kuvia ja pienen kirjan. Kohta 40 vuotta kuvien ottamisen jälkeen, muistelen heidän nimiään, mietin mitä heistä on mahtanut tulla....

SNAP SHOT -sarja 

on kunnianosoitus yhdelle valokuvan merkittävälle pioneerille, George Eastmanille, Kodakin perustajalle. Kodakin ensimmäiset kuvat olivat pyöreitä. Kun näin niitä ihastuin niihin heti. Halusin myös itse valmistaa samanlaisia. Silmänräpäys tiivistynyttä vangittua aikaa. Valokuva säilyttää monta salaisuutta valon maagisessa kosketuksessa esineisiin, ihmisiin ja maisemaan, hiljalleen haalistuvia muistoja. Myös tästä materialista olen tehnyt kirjan, joka palkittiin Vuoden kaunein kirja kilpailussa 2014.

PALLO-sarja 

on valokuvia lapsuudestani. Olen valmistanut ne isäni kuvaamista negatiiveista. Nimi sarjalle syntyi siitä että löysin mökiltä pallon, joka näkyy yhdessä valokuvassa.  Kaikki muu on muuttunut..Kuvat näyttävät siltä kuin ne olisivat sukuni kotialbumista. Tein tästä materiaalista taiteilijakirjan, jonka editio on 20 kpl.

Kaikki sarjoja yhdistää se että olen ne valmistanut, kehystänyt itse omassa pimiössäni, ja työhuoneella. Pidän itseäni käsityöläisenä.  Olen syntynyt 6.12.1959 Jokioisissa, työskentelen Helsingissä.

Runoilija Joseph Brodsky kirjoitti, että on kolme havaintotapaa, analyyttinen, intuitiivinen ja se, jonka Raamatun profeetat tunsivat: ilmestys. Jos sattumalta nämä kaikki yhtyvät, voi pimiössä syntyä hyvä mustavalkoinen valokuva.

Näyttelyäni on tukenut: Taike/Uudenmaan Taidetoimikunta

Taiteen edistämiskeskus/Valtion valokuvataidetoimikunta  

 

Martti Jämsä
Vesakkotie 3 B 87
00630 HELSINKI
SUOMI / FINLAND
Phone +35840 7772881
martti.jamsa(at)gmail.com

www.marttijamsa.fi

 

  
kkk-1111688311039.jpg

Kirjavan kankaan kaupunki

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko kyläpahasia. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun jälkikasvua, Euroopasta oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi taas menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankosken partaalle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki. 

Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka markkinavalttina oli painettu puuvillakangas. Kylästä tuli kauppala. Vuonna 1934 Forssa-yhtiö ja Finlayson yhtyivät, kutomonalue sai katoilleen komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai itselleen kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja. 

Menestyvän teollisuuden ohella kauppalassa eli vahvana myös kotiseutuaate, jonka innoittamana perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys v. 1923. Hankkeen takana oli nuori Esko Aaltonen - opettaja, historioitsija ja Forssan Lehden perustaja. Aaltosen tovereineen perustaman museoyhdistyksen kokoelmille perustuu tämä näyttely.

1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, valmistamaan betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon.  Näyttely ulottuu Rakennusvalmisteen myötä 1990-luvulle.

Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus.  Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

Katso traileri

 
img-0049-rajattu1363549605.jpg

FORSSAN MUSEON GALLERIA 2019

15.1.- 3.2. Maria Mäki: Somnia. Valokuvia

5.2.-3.3. Tiina Poutanen: Lähdesuojaotukset ja onnelliset ihmiset. Maalauksia

5.3.-31.3. Noora Ylipieti: Toisia palveleva rakkaus. Maalauksia

2.-28.4.  Pasi-Mikael Huovinen: Sammumaton liekki. Ikoneita

30.4.-12.5. Forssan Lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely

14.5.-17.6. Tiina Karhu, Aet Ollisaar, Tuiti Paju: Tekoälytön. Tekstiiliä

19.6. -14.7. Hanna Järvenpää: Tekstiiliä ja valokuvaa

16.7.-11.8. Kristina Seppänen: Raggirl and Flying Rockinghorse

13.8.-1.9. Päivi Keski-Pomppu: Mirage. Koruja

2.9.-29.9. Leena Illukka, Silja Puranen, Virpi Vesanen-Laukkanen: Nyrjähdys, venähdys, murtuma. Tilateoksia, tekstiiliä

1.-27.10. Lotta Leka: Grafiikkaa

29.10.-24.11. Outi Silfvenius: Taidetekstiiliä

26.11.- 5.1.2020 Rykkeri

Kiinnsotuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

 
 
 
 

Näyttelyt muualla

 
 

TEKSTIILIMUSEO TYYKI

sijaitsee Kehräämöalueen reunalla Kuhalankosken partaalta, vuonna 1873 rakennetussa valimossa.  Museossa on kehräämön, kutomon ja viimeistämön historiallisia koneita ja niiden seurana on esitelty tekstiiliarkistoa.

Valitettavasti Tekstiilimuseo Tyyki on suljettu toistaiseksi. Käymme läpi museon kokoelmia, ja tekstiilimuseo palvelee tällä hetkellä esineistön käsittely-, valokuvaus- ja säilytystilana. Mutta ei hätää: teollinen tekstiiliperintö vuosilta 1847-2009 on Forssan aarre, ja tulevaisuudessa museo tulee jälleen esittelemään Forssan mittavaa tekstiiliarkistoa. 

 

RONTTISMÄEN TEHTAALAISMUSEO

Idyllisen Kalliomäen 2. linjalla sijaitseva Ronttismäen tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1870-luvulta 1930-luvulle. Tehtaalaismuseo on avoinna kesäisin ja muulloin tilauksesta. Kesäisin museoalueella on yhteislaulua ja muita pieniä tapahtumia.

Avoinna kesä-elokuussa. Keväisin ja syksyisin tilauksesta.

Kesän 2019 tapahtumatiedot löydät täältä.

 
 
 

 

Verkkonäyttelyt

Katukylteissä lukee Kutomonalue. Nuori polvi kutsuu aluetta Kutomoksi, vanhempi väki tuntee sen Viksbergin puolena. Joillekin alueen nimi on Finlaysonalue. Wiksbergin puuvillakutomo aloitti täällä toimintansa vuonna 1855, kahdeksan vuotta Forssan kehräämön perustamisen jälken. Vuonna 1859 kehräämö ja kutomo yhdistettiin Forssan Osake Yhtiöksi.

Forssan museo valmisti verkkonäyttelyn Kutomonalueen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tervetuloa!
Kutomo elää -verkkonäyttely »

 
 
 
login Synergia Foxy