Näyttelyt

 

25.05.2016

Puetut - luonnosta, Outileena Uotilan näyttely Aulagalleriassa 31.5. - 23.6.


PUETUT – LUONNOSTA 

”Puetut” on näyttely puetuista puista ja kivistä sekä luonnon hyväksikäytöstä. Näyttely on avoinna 31.5.-23.6. Forssan museossa.

Näyttely on saanut sysäyksensä luontosuhteestani. Puetut -näyttelyn välityksellä haluan jakaa kokemuksiani luonnosta. ”Puetut” yhdistää luonnonsuojelua ja taidetta. Puetut kivet kohtaavat näyttelyssä kalliomurskeen ja pystykuivat, vaatetuksen saaneet puut monitahoisen puunkäyttömme.

Museoon tuomani luontokappaleet eivät enää elä, mutta niillä on olemisen oikeus ja tarina kerrottavanaan. Kun olen tuonut kivet ja puut pois luonnollisesta elinympäristöstään ne ovat alkaneet puhua uudella tavalla. Ihminenkin näkee lähellä olevat asiat eri tavalla välimatkan päästä. Yksittäisten kivien ja puiden äärelle hiljentyminen on opettanut minua katsomaan tarkemmin ja kutominen on ollut mukavaa, langoilla maalaamista. Näyttelyssä vaatetuksen saaneille luontokappaleille vastakohtana ovat teokset, jotka tuovat esiin luonnon moninaisen hyväksikäytön. 

Näyttelyyn liittyy iltatilaisuus 10.6. kello 18 alkaen. Tilaisuudessa tutustutaan näyttelyyn taiteilijan johdolla. Museolla kuullan puuhuiluimprovisaatiota, soitetaan yhdessä kiviä sekä tanssitaan kivitanssia. Tilaisuudessa myös maistellaan metsän antimia. Museosta ilta jatkuu yhteisellä metsäretkeä Liesjärven kansallispuistoon. Kortenimen perinnetilan parkkipaikalta (Korteniementie 270) lähdemme metsään n. 19.30. Retkellä kuljemme, kuuntelemme ja opettelemme joikumaan yhdessä muusikko Aila Hettulan johdolla. Iltatilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Forssan museo, Wahreninkatu 12, 30100 Forssa

avoinna: ti-pe 10-16, la 10-14 ja su 12-16

Lisätietoja: Outileena Uotila, puh. 040 825 4454, outileena.uotila@gmail.com

P.S. Olen sastamalalainen tekstiilisuunnittelija, yhteisötaiteilija ja taiteen maisteri. Olen työskennellyt kesäisin Tammelassa, Liesjärven kansallispuistossa ja sittemmin sen perinnetila Korteniemen oppaana vuodesta 1992. Talvisin taide ja käsityö täyttävät aikani ja ajatukseni perheen ja kotieläinten hoitamisen lisäksi.

portfolio ositteessa: http://www.finnishdesigners.fi/portfolio/outileena.uotila.1

Puetut - luonnosta, Outileena Uotilan näyttely Aulagalleriassa 31.5. - 23.6.

 
kkk-1111688311039.jpg

Kirjavan kankaan kaupunki

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko kyläpahasia. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun jälkikasvua, Euroopasta oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi taas menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankosken partaalle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki. 

Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka markkinavalttina oli painettu puuvillakangas. Kylästä tuli kauppala. Vuonna 1934 Forssa-yhtiö ja Finlayson yhtyivät, kutomonalue sai katoilleen komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai itselleen kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja. 

Menestyvän teollisuuden ohella kauppalassa eli vahvana myös kotiseutuaate, jonka innoittamana perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys v. 1923. Hankkeen takana oli nuori Esko Aaltonen - opettaja, historioitsija ja Forssan Lehden perustaja. Aaltosen tovereineen perustaman museoyhdistyksen kokoelmille perustuu tämä näyttely.

1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, valmistamaan betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon.  Näyttely ulottuu Rakennusvalmisteen myötä 1990-luvulle.

Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus.  Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

Katso traileri

 
img-0049-rajattu1363549605.jpg

FORSSAN MUSEON GALLERIA 2019

15.1.- 3.2. Maria Mäki: Somnia. Valokuvia

5.2.-3.3. Tiina Poutanen: Lähdesuojaotukset ja onnelliset ihmiset. Maalauksia

5.3.-31.3. Noora Ylipieti: Toisia palveleva rakkaus. Maalauksia

2.-28.4.  Pasi-Mikael Huovinen: Sammumaton liekki. Ikoneita

30.4.-12.5. Forssan Lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely

14.5.-17.6. Tiina Karhu, Aet Ollisaar, Tuiti Paju: Tekoälytön. Tekstiiliä

19.6. -14.7. Hanna Järvenpää: Tekstiiliä ja valokuvaa

16.7.-11.8. Kristina Seppänen: Raggirl and Flying Rockinghorse

13.8.-1.9. Päivi Keski-Pomppu: Mirage. Koruja

2.9.-29.9. Leena Illukka, Silja Puranen, Virpi Vesanen-Laukkanen: Nyrjähdys, venähdys, murtuma. Tilateoksia, tekstiiliä

1.-27.10. Lotta Leka: Grafiikkaa

29.10.-24.11. Outi Silfvenius: Taidetekstiiliä

26.11.- 5.1.2020 Rykkeri

Kiinnsotuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

 
 
 
 

Näyttelyt muualla

 
 

TEKSTIILIMUSEO TYYKI

sijaitsee Kehräämöalueen reunalla Kuhalankosken partaalta, vuonna 1873 rakennetussa valimossa.  Museossa on kehräämön, kutomon ja viimeistämön historiallisia koneita ja niiden seurana on esitelty tekstiiliarkistoa.

Valitettavasti Tekstiilimuseo Tyyki on suljettu toistaiseksi. Käymme läpi museon kokoelmia, ja tekstiilimuseo palvelee tällä hetkellä esineistön käsittely-, valokuvaus- ja säilytystilana. Mutta ei hätää: teollinen tekstiiliperintö vuosilta 1847-2009 on Forssan aarre, ja tulevaisuudessa museo tulee jälleen esittelemään Forssan mittavaa tekstiiliarkistoa. 

 

RONTTISMÄEN TEHTAALAISMUSEO

Idyllisen Kalliomäen 2. linjalla sijaitseva Ronttismäen tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1870-luvulta 1930-luvulle. Tehtaalaismuseo on avoinna kesäisin ja muulloin tilauksesta. Kesäisin museoalueella on yhteislaulua ja muita pieniä tapahtumia.

Avoinna kesä-elokuussa. Keväisin ja syksyisin tilauksesta.

Kesän 2019 tapahtumatiedot löydät täältä.

 
 
 

 

Verkkonäyttelyt

Katukylteissä lukee Kutomonalue. Nuori polvi kutsuu aluetta Kutomoksi, vanhempi väki tuntee sen Viksbergin puolena. Joillekin alueen nimi on Finlaysonalue. Wiksbergin puuvillakutomo aloitti täällä toimintansa vuonna 1855, kahdeksan vuotta Forssan kehräämön perustamisen jälken. Vuonna 1859 kehräämö ja kutomo yhdistettiin Forssan Osake Yhtiöksi.

Forssan museo valmisti verkkonäyttelyn Kutomonalueen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tervetuloa!
Kutomo elää -verkkonäyttely »

 
 
 
login Synergia Foxy