Näyttelyt

 

11.10.2016

Aulagalleriassa: Aila Salminen 18.10 - 22.11.


Näyttely Forssan museon Aulagalleriassa 18.10. lähtien 22.11.2016 asti. Avoinna museon aukioloaikoina ti-pe 10-16, la 10-14 ja su 12-16. Aulagalleriaan on aina vapaa pääsy.


Korutaiteilija Aila Salminen:

Olen opiskellut Mikkelin kotiteollisuuskoulussa 70-luvulla kovien materiaalien osastolla kaksi vuotta. Päämateriaalit olivat puu ja metalli. Jo ensimmäisenä vuonna minua alkoi kiinnostaa metalli, etenkin metallin pakotus. Jatko-opiskelupaikaksi valitsin Kuopion käsi- ja taideteollisuusopiston metalliosaston, jossa oli sivuaineena korunvalmistus. Viihdyin opistossa yhden ylimääräisen vuoden jatko-opinto-osastolla. Sen jälkeen menin kuopiolaiseen kultasepän tuotteita valmistavaan yritykseen kolmeksi vuodeksi. Nämä vuodet opettivat minulle yhden tärkeimmistä taidoista: työn suunnittelun ja järkevän toteuttamisen aikaa hukkaamatta. Opin myös juottamaan käsi tärisemättä. Tämän jälkeen tulin Tampereelle ja suoritin kultasepän leimaustutkinnon 1984. Leimaustutkinto oli ennen pakollinen, jotta sai leimata hopea- ja kultatuotteita. 

Kävin yrittäjäkurssin ja perustin Tampereelle oman yrityksen Koruseppä Aila Salminen. Toimin Kauppakadun vinttitiloissa muutaman vuoden. Tapasin muita tamperelaisia käsityöläisiä ja perustimme käsityöläisyhteisön, jonka kanssa vuokrasimme Kehräsaaresta yhteisen myyntitilan. Kun Aaltosen kenkätehdäs Tammelan kaupunginosassa vapautui, vuokrasimme tiloja sieltä.  Sain oman sepän pajan. Yläkerran suureen tilaan rakensimme myynti- ja työtilat. Tulo oli ankaran työn takana ja niin aloin pitää sepän pajassani Tampereen työväenopiston kursseja.

Lempäälän käsi- ja taideteollisuusoppilaitokssa aloitin opettajanurani. Ensimmäinen vuosi meni tutustuessa alaan. Metalli- ja koneenkorjausosastolla oli muutosvaihe menossa. Halusin vuoden työssäolon jälkeen pätevöityä ja niin menin Lahteen opettajanvalmistuslaitokselle.  Valmistuin v.1991 ja siitä lähtien olen työskennellyt opettajana samassa paikassa. Pidin samaan aikaan myös eri kansalaisopistojen kursseja ympäri Pirkanmaata: Valkeakoskella, Urjalassa ja Nokialla sekä Tampereella omassa pajassani. Oppilaitoksella on ollut monia nimiä: Pikto, Pirko ja nyt viimeisin Tredu: Tampereen seudun ammattioppilaitos, jossa on yhdistyneenä useita eri ammatillisia oppilaitoksia pitkin Pirkanmaata.

Olen saanut osallistua oppilaitokseni koru- ja metallituotevalmistuksen linjan kehittelyyn aivan alusta saakka. Aloitimme ensimmäisenä työvuotenani tekemään opiskelijoiden kanssa kultasepän työpöytiä ja pakotukseen sopivia työkaluja, kuten pikipatoja ja punsseleita.

Oma tekemiseni ei ole loppunut, vaikka opetan päätoimisesti. Minulla on kotona kultasepän työhuone sekä toisaalla sijaitseva paja, jossa teen likaisemman ja kovaäänisemmän työn.

Intohimo tekemiseen ei ole saanut minua lopettamaan tekemistä ja teenkin aina työn ohella sen mitä jaksan. Minulla on ollut useita näyttelyitä vuosien varrella ympäri Suomea. Kesällä 2014 Virroilla Taidenuuttilassa oli yksi huone, jossa oli minun ja mieheni yhteistyö esillä.

Joka kesä minulla on enemmän aikaa keskittyä omaan tekemiseen. Se auttaa myös opetustyössä, sillä omat taidot pysyvät vireessä eivätkä ruostu!

Tässäkin näyttelyssä on myös yhteistyössä mieheni Asko Salmisen kanssa tehtyjä töitä. Hän on toiminut näyttelyn suunnittelijana ja rakentajana. Näyttely koostuu koko työhistoriani aikana tehdyistä töistä. Kokoelmiini kuuluu lasitöitä, mosaiikkia valaisimina, koruja eri muodoissa, taideteoksia ja osin mieheni näyttelyihin valmistamiani teoksen osia kuten niliaitta.

Metallin pakotus on ominta aluettani ja tekniikalla saa aikaan reliefimäisiä muotoja. Viime vuosina olen pakottanut kuparista, messingistä, hopeasta ja pronssista erilaisia koppakuoriaisia.

Osa töistäni on valettu alipainevalutekniikalla. 

Aulagalleriassa: Aila Salminen 18.10 - 22.11.

 
kkk-1111688311039.jpg

Kirjavan kankaan kaupunki

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko kyläpahasia. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun jälkikasvua, Euroopasta oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi taas menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankosken partaalle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki. 

Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka markkinavalttina oli painettu puuvillakangas. Kylästä tuli kauppala. Vuonna 1934 Forssa-yhtiö ja Finlayson yhtyivät, kutomonalue sai katoilleen komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai itselleen kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja. 

Menestyvän teollisuuden ohella kauppalassa eli vahvana myös kotiseutuaate, jonka innoittamana perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys v. 1923. Hankkeen takana oli nuori Esko Aaltonen - opettaja, historioitsija ja Forssan Lehden perustaja. Aaltosen tovereineen perustaman museoyhdistyksen kokoelmille perustuu tämä näyttely.

1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, valmistamaan betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon.  Näyttely ulottuu Rakennusvalmisteen myötä 1990-luvulle.

Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus.  Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

Katso traileri

 
img-0049-rajattu1363549605.jpg

FORSSAN MUSEON GALLERIA 2019

15.1.- 3.2. Maria Mäki: Somnia. Valokuvia

5.2.-3.3. Tiina Poutanen: Lähdesuojaotukset ja onnelliset ihmiset. Maalauksia

5.3.-31.3. Noora Ylipieti: Toisia palveleva rakkaus. Maalauksia

2.-28.4.  Pasi-Mikael Huovinen: Sammumaton liekki. Ikoneita

30.4.-12.5. Forssan Lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely

14.5.-17.6. Tiina Karhu, Aet Ollisaar, Tuiti Paju: Tekoälytön. Tekstiiliä

19.6. -14.7. Hanna Järvenpää: Tekstiiliä ja valokuvaa

16.7.-11.8. Kristina Seppänen: Raggirl and Flying Rockinghorse

13.8.-1.9. Päivi Keski-Pomppu: Mirage. Koruja

2.9.-29.9. Leena Illukka, Silja Puranen, Virpi Vesanen-Laukkanen: Nyrjähdys, venähdys, murtuma. Tilateoksia, tekstiiliä

1.-27.10. Lotta Leka: Grafiikkaa

29.10.-24.11. Outi Silfvenius: Taidetekstiiliä

26.11.- 5.1.2020 Rykkeri

Kiinnsotuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

 
 
 
 

Näyttelyt muualla

 
 

TEKSTIILIMUSEO TYYKI

sijaitsee Kehräämöalueen reunalla Kuhalankosken partaalta, vuonna 1873 rakennetussa valimossa.  Museossa on kehräämön, kutomon ja viimeistämön historiallisia koneita ja niiden seurana on esitelty tekstiiliarkistoa.

Valitettavasti Tekstiilimuseo Tyyki on suljettu toistaiseksi. Käymme läpi museon kokoelmia, ja tekstiilimuseo palvelee tällä hetkellä esineistön käsittely-, valokuvaus- ja säilytystilana. Mutta ei hätää: teollinen tekstiiliperintö vuosilta 1847-2009 on Forssan aarre, ja tulevaisuudessa museo tulee jälleen esittelemään Forssan mittavaa tekstiiliarkistoa. 

 

RONTTISMÄEN TEHTAALAISMUSEO

Idyllisen Kalliomäen 2. linjalla sijaitseva Ronttismäen tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1870-luvulta 1930-luvulle. Tehtaalaismuseo on avoinna kesäisin ja muulloin tilauksesta. Kesäisin museoalueella on yhteislaulua ja muita pieniä tapahtumia.

Avoinna kesä-elokuussa. Keväisin ja syksyisin tilauksesta.

Kesän 2019 tapahtumatiedot löydät täältä.

 
 
 

 

Verkkonäyttelyt

Katukylteissä lukee Kutomonalue. Nuori polvi kutsuu aluetta Kutomoksi, vanhempi väki tuntee sen Viksbergin puolena. Joillekin alueen nimi on Finlaysonalue. Wiksbergin puuvillakutomo aloitti täällä toimintansa vuonna 1855, kahdeksan vuotta Forssan kehräämön perustamisen jälken. Vuonna 1859 kehräämö ja kutomo yhdistettiin Forssan Osake Yhtiöksi.

Forssan museo valmisti verkkonäyttelyn Kutomonalueen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tervetuloa!
Kutomo elää -verkkonäyttely »

 
 
 
login Synergia Foxy