Näyttelyt
31.03.2018
Kulttuuri on meidän -valokuvanäyttely 4.4. - 22.4.
KULTTUURI ON MEIDÄN -VALOKUVANÄYTTELY
Kulttuuri on meidän -valokuvanäyttely nostaa valokeilaan tavallisia kulttuurin kuluttajia ja heidän itse kirjoittamiaan tarinoita kulttuurin hyvinvointivaikutuksesta heidän elämässään.
Näyttelyyn osallistuneet naiset ja miehet ovat iältään 37 -88 -vuotiaita.
Kulttuurin käsite on hyvin laaja ja se tulee näyttelyn tarinoissa vahvasti esille. Henkilöiden tarinat ja kuvat linkittyvät toisiinsa kuvissa näkyvien esineiden kautta, tuoden esille jokaiselle tärkeän kulttuurin osa-alueen. Tarinoissa kirjoitetaan, leikitään, liikutaan metsässä ja kuntosalilla, luetaan, luodaan elämänmittaisia ystävyyssuhteita, matkustellaan, soitetaan, tanssitaan sekä valmistetaan koruja, kransseja ja taideteoksia kierrätysmateriaaleista.
Näyttelyn kautta haluamme tuoda esille kulttuurin merkityksen hyvinvoinnin edesauttajana. Kulttuuri on osa hyvää elämää ja se vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin sen edistäjänä sekä ennaltaehkäisevänä sosiaali- ja terveydenhuoltona. Muistattehan, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa alueen kulttuuritarjontaan Kulttuuriyhdistys Kuvion kautta. Yhdessä voimme luoda juuri meidän näköistämme kulttuuria, sillä kulttuuri on meidän!
Kulttuuri on meidän -valokuvanäyttely toteutettiin yhteistyössä Kulttuuriyhdistys Kuvion, Forssan ammatti-instituutin media-alan ja Wahren-opiston Elämäni tarinat -ryhmän kanssa.
Näyttelyn valokuvat otettiin FAI:n media-alanvalokuvausstudiossa ja kuvaajina toimivat toisen vuosikurssin opiskelijat:Vilena Alho, Iitu Asp ja Elli Hintsanen.
Näyttely on esillä Forssan museon Aulagalleriassa 4. –22.4.2018 välisen ajan.
Avoinna:
TI-PE 10-16
LA 10-14
SU 12-16
Vapaa pääsy!


Kirjavan kankaan kaupunki
Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle.
Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko kyläpahasia. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun jälkikasvua, Euroopasta oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi taas menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankosken partaalle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki.
Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka markkinavalttina oli painettu puuvillakangas. Kylästä tuli kauppala. Vuonna 1934 Forssa-yhtiö ja Finlayson yhtyivät, kutomonalue sai katoilleen komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai itselleen kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja.
Menestyvän teollisuuden ohella kauppalassa eli vahvana myös kotiseutuaate, jonka innoittamana perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys v. 1923. Hankkeen takana oli nuori Esko Aaltonen - opettaja, historioitsija ja Forssan Lehden perustaja. Aaltosen tovereineen perustaman museoyhdistyksen kokoelmille perustuu tämä näyttely.
1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, valmistamaan betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon. Näyttely ulottuu Rakennusvalmisteen myötä 1990-luvulle.
Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus. Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

FORSSAN MUSEON AULAGALLERIA 2018
3.1. – 28.1. Mimmi Pearlman: Seikkailuun
30.1. – 4.3. Heta Laitakari: Versovia - veistoksia valosta ja pronssista
6.3. – 18.3. Titi Lillqvist ja Minna Tiirikainen-James: Tanssiva shamaani ja matkaajat
20.3. – 1.4. FAI Keramiikka-artesaanit: Monta Tarinaa
4.4. – 22.4. Kulttuuriyhdistys Kuvio, FAI media-ala ja Wahren-opisto: Kulttuuri on meidän -valokuvanäyttely
24.4. – 13.5. Kuvataidekoulu
15.5. – 10.6. Maria Nuutinen
12.6. – 8.7. Soile Hovila
10.7. – 29.7. Liisa Lehtimäki
31.7. – 26.8. Iiris Ruuth ja Annina Åsvik
28.8. – 23.9. Ilona Tala
25.9. – 21.10 Anne Heinonen
23.10. – 18.11. Marko Viik
4.12. – 13.1. Tuuli Autio

kiinnostuitko aulagalleriasta näyttelytilana?
Vuoden 2019 näyttelyajat ovat haettavissa 4.6.2018 mennessä.
Aulagallerian näyttelytilaa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, jossa ilmenee toivottu näyttelyaika, näyttelysuunnitelma, valokuvia teoksista sekä ansioluettelo. Näyttelytilasta veloitetaan vuokraa 80 €/vko + 40 € seuraavat alkavat viikot (sis alv 24%).
Tiedustelut ja hakemukset: sähköpostilla tai p. 03-41415838
Postitusosoite: Forssan museo, PL 62, 30101 Forssa
Näyttelyt muualla
TEKSTIILIMUSEO TYYKI
sijaitsee Kehräämöalueen reunalla Kuhalankosken partaalta, vuonna 1873 rakennetussa valimossa. Museossa on kehräämön, kutomon ja viimeistämön historiallisia koneita ja niiden seurana on esitelty tekstiiliarkistoa.
Valitettavasti Tekstiilimuseo Tyyki on suljettu toistaiseksi. Käymme läpi museon kokoelmia, ja tekstiilimuseo palvelee tällä hetkellä esineistön käsittely-, valokuvaus- ja säilytystilana. Mutta ei hätää: teollinen tekstiiliperintö vuosilta 1847-2009 on Forssan aarre, ja tulevaisuudessa museo tulee jälleen esittelemään Forssan mittavaa tekstiiliarkistoa.
RONTTISMÄEN TEHTAALAISMUSEO
Idyllisen Kalliomäen 2. linjalla sijaitseva Ronttismäen tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1870-luvulta 1930-luvulle. Tehtaalaismuseo on avoinna kesäisin ja muulloin tilauksesta. Kesäisin museoalueella on yhteislaulua ja muita pieniä tapahtumia.
Avoinna kesä-elokuussa. Keväisin ja syksyisin tilauksesta.
Verkkonäyttelyt
Katukylteissä lukee Kutomonalue. Nuori polvi kutsuu aluetta Kutomoksi, vanhempi väki tuntee sen Viksbergin puolena. Joillekin alueen nimi on Finlaysonalue. Wiksbergin puuvillakutomo aloitti täällä toimintansa vuonna 1855, kahdeksan vuotta Forssan kehräämön perustamisen jälken. Vuonna 1859 kehräämö ja kutomo yhdistettiin Forssan Osake Yhtiöksi.
Forssan museo valmisti verkkonäyttelyn Kutomonalueen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tervetuloa!
Kutomo elää -verkkonäyttely »