Näyttelyt

 

13.05.2018

Maria Nuutinen - Käännekohtia 15.5. - 10.6.


Korutaiteilija Maria Nuutinen

Käännekohtia - valokuvia ja koruja


15.5. – 10.6.2018 Forssan museon Aulagalleriassa

 

Käännekohtia näyttelyn pääteokset ovat suuria ihmistä kuvaavia valokuvavedoksia, joiden pintaa on koristeltu emaloiduilla kuparilevyillä. Emaloitujen esineiden kuva-aiheena nähdään mm. sydän, jota on korjailtu ompelemalla. Teosten inspiraation lähteenä on toiminut uhrilahja- eli votiivikulttuuri, johon taiteilija on törmännyt Etelä-Euroopan maissa matkustaessaan. Esim. monessa kreikkalaisortodoksisessa kirkossa on ikonin läheisyydessä paikka, johon voi jättää uhrilahjana metallisen kuva-aiheisen esineen. Votiiviesineiden kuva-aiheet vaihtelevat ja viittaavat erilaisiin elämän siirtymävaiheisiin, kuten lapsen syntymään, talon hankintaan tai terveydentilaan. Votiivin uhraaminen voi symboloida kiitosta tai toivetta. Nuutisen mukaan tapa tarjoaa ihmiselle hyvin konkreettisen tavan olla aktiivinen ja osallistuva yhteisön jäsen sekä ilon että surun hetkellä.

Teoksillaan Nuutinen haluaa nostaa esille nykyelämän riitittömyyttä, ihmiset usein ikään kuin ajelehtivat tilanteesta toiseen ja asioita jätetään kesken ja käsittelemättä. Muutokset kuuluvat ihmiselämään. Niihin reagoiminen on inhimillistä, eikä aina järjellä selitettävissä. Nuutinen haluaa korostaa, että osallisuus ja myötäeläminen kuuluvat kaikkien ihmisten elämään. Hänen mukaansa taidenäyttely tai –teos voisi toimia myötäelämisen keinona, esim. emaloidun votiiviesineen voisi hankkia lahjaksi itselle tai läheiselle elämän käännekohdan symbolina ja voimaa antavana eleenä silloin kuin sanoja ei löydy tai ne tuntuvat riittämättömiltä.

Maria Nuutinen (s. 1975) asuu ja työskentelee Lappeenrannassa. Maria Nuutinen on opiskellut Lappeenrannan käsi- ja taideteollisuus oppilaitoksessa ja Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa kiviesineiden ja korujen muotoilua sekä korutaidetta. 2016 hän suoritti kuvataiteen YAMK-tutkinnon Saimaan ammattikorkeakoulussa Imatralla. Nuutinen työskentelee poikkitaiteellisesti korutaiteen, muotoilun ja taidekäsityön parissa tutkien korutaiteen raja-alueita. Hän yhdistää usein teoksissaan kädentaitoja ja valokuvaa. Nuutinen on valtakunnallisesti toimivan Korutaideyhdistys ry:n perustajajäsen, sekä Kaakon taidelainaamon ja Ornamon jäsen. Hänen työskentelynsä tukikohtana toimii Lappeenrantaan helmikuussa 2018 avattu Taidekeskus Itä, jonka tiloissa Nuutisen työhuone sijaitsee. Nuutinen on mukana elokuussa 2018 Imatran taidemuseossa avautuvassa kansainvälisessä KORU6 näyttelyssä.


Maria Nuutinen
www.marianuutinen.com
nuutisenmaria@gmail.com
p. 050 549 1430


Aulagalleria on avoinna museon aukioloaikojen mukaisesti:

TI-PE 10 - 16
LA 10 - 14 (1.6. lähtien klo 10-16)
SU 12 - 16

Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Tervetuloa!

Maria Nuutinen - Käännekohtia 15.5. - 10.6.

 

Kirjavan kankaan kaupunki

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko kyläpahasia. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun jälkikasvua, Euroopasta oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi taas menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankosken partaalle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki. 

Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka markkinavalttina oli painettu puuvillakangas. Kylästä tuli kauppala. Vuonna 1934 Forssa-yhtiö ja Finlayson yhtyivät, kutomonalue sai katoilleen komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai itselleen kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja. 

Menestyvän teollisuuden ohella kauppalassa eli vahvana myös kotiseutuaate, jonka innoittamana perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys v. 1923. Hankkeen takana oli nuori Esko Aaltonen - opettaja, historioitsija ja Forssan Lehden perustaja. Aaltosen tovereineen perustaman museoyhdistyksen kokoelmille perustuu tämä näyttely.

1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, valmistamaan betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon.  Näyttely ulottuu Rakennusvalmisteen myötä 1990-luvulle.

Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus.  Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

Katso traileri

 

FORSSAN MUSEON AULAGALLERIA 2018

3.1. – 28.1. Mimmi Pearlman: Seikkailuun

30.1. – 4.3. Heta Laitakari: Versovia - veistoksia valosta ja pronssista

6.3. – 18.3. Titi Lillqvist ja Minna Tiirikainen-James:                                     Tanssiva shamaani ja matkaajat

20.3. – 1.4. FAI Keramiikka-artesaanit: Monta Tarinaa

4.4. – 22.4. Kulttuuriyhdistys Kuvio, FAI media-ala ja Wahren-opisto: Kulttuuri on meidän -valokuvanäyttely

24.4. – 13.5. Kuvataidekoulu: Lopputyönäyttely

15.5. – 10.6. Maria Nuutinen: Käännekohtia

12.6. – 8.7. Soile Hovila & Kisälli: Metsän katedraalissa

10.7. – 29.7. Liisa Lehtimäki: Awaken

31.7. – 26.8. Iiris Ruuth ja Annina Åsvik: Faunin iltapäivä

28.8. – 23.9. Ilona Tala: Gardenia

25.9. – 21.10 Anne Heinonen: Paikkani maailmassa ja Unia Afrikasta -näyttelyt

23.10. – 18.11. Maija Karisma: Small Chocolate World – Polaroids by Maija Karisma

20.11. - 2.12. Mullankaivajat -arkeologiahanke

4.12. – 13.1. Tuuli Autio

 
 

kiinnostuitko aulagalleriasta näyttelytilana?

Vuoden 2019 näyttelyajat ovat haettavissa 4.6.2018 mennessä.

Aulagallerian näyttelytilaa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, jossa ilmenee toivottu näyttelyaika, näyttelysuunnitelma, valokuvia teoksista sekä ansioluettelo.  Näyttelytilasta veloitetaan vuokraa 80 €/vko + 40 € seuraavat alkavat viikot (sis alv 24%).

Tiedustelut ja hakemukset: sähköpostilla tai p. 03-41415838

Postitusosoite: Forssan museo, PL 62, 30101 Forssa

 
 
 

Näyttelyt muualla

 
 

TEKSTIILIMUSEO TYYKI

sijaitsee Kehräämöalueen reunalla Kuhalankosken partaalta, vuonna 1873 rakennetussa valimossa.  Museossa on kehräämön, kutomon ja viimeistämön historiallisia koneita ja niiden seurana on esitelty tekstiiliarkistoa.

Valitettavasti Tekstiilimuseo Tyyki on suljettu toistaiseksi. Käymme läpi museon kokoelmia, ja tekstiilimuseo palvelee tällä hetkellä esineistön käsittely-, valokuvaus- ja säilytystilana. Mutta ei hätää: teollinen tekstiiliperintö vuosilta 1847-2009 on Forssan aarre, ja tulevaisuudessa museo tulee jälleen esittelemään Forssan mittavaa tekstiiliarkistoa. 

 

RONTTISMÄEN TEHTAALAISMUSEO

Idyllisen Kalliomäen 2. linjalla sijaitseva Ronttismäen tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1870-luvulta 1930-luvulle. Tehtaalaismuseo on avoinna kesäisin ja muulloin tilauksesta. Kesäisin museoalueella on yhteislaulua ja muita pieniä tapahtumia.

Avoinna kesä-elokuussa. Keväisin ja syksyisin tilauksesta.

Kesän 2018 tapahtumatiedot löydät täältä.

 
 
 

Verkkonäyttelyt

Katukylteissä lukee Kutomonalue. Nuori polvi kutsuu aluetta Kutomoksi, vanhempi väki tuntee sen Viksbergin puolena. Joillekin alueen nimi on Finlaysonalue. Wiksbergin puuvillakutomo aloitti täällä toimintansa vuonna 1855, kahdeksan vuotta Forssan kehräämön perustamisen jälken. Vuonna 1859 kehräämö ja kutomo yhdistettiin Forssan Osake Yhtiöksi.

Forssan museo valmisti verkkonäyttelyn Kutomonalueen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tervetuloa!
Kutomo elää -verkkonäyttely »

 
 
 
login Synergia Foxy