Näyttelyt

 

21.09.2018

Anne Heinonen: Paikkani maailmassa ja Unia Afrikasta -näyttelyt 25.9. - 21.10.


Paikkani maailmassa ja Unia Afrikasta -näyttelyt Forssan museolla

Kymmenen vuotta sitten Anne Heinonen lähti vuodeksi Afrikkaan, eikä hän sen jälkeen osannut palata entiseen. Hän alkoi tehdä pitkiä matkoja eri puolille maailmaa, aluksi etenkin Afrikkaan. Noilta matkoilta ovat syntyneet näyttelyt Paikkani maailmassa ja Unia Afrikasta, jotka ovat esillä Forssan museon Aulagalleriassa 25.9.-21.10.

Yleisölle avoimet avajaiset tiistaina 25.9. klo 18
Forssan museo, Aulagalleria
Wahreninkatu 12


Paikkani maailmassa

Paikkani maailmassa -näyttely esittelee Anne Heinosen suosikkimatkavalokuvia vuosilta 2008–2018. Kuvissa on muistoja muun muassa ugandalaiselta pakolaisasutusalueelta, eteläsudanilaisista häistä, Japanissa lumipalloja tekevistä apinoista ja Borneon sademetsien kiehtovista hyönteisistä.

Kuvien rinnalla kulkee Siperian junamatkalla syntyneitä runoja. Ne johdattavat matkoilla syntyneisiin ajatuksiin, joissa käsitellään syntymistä ja kuolemista sekä paikkaamme maailmassa niiden välillä.


Unia Afrikasta

Unia Afrikasta -valokuvanäyttelyssä esitellään kahdeksan unta useasta Afrikan maasta. Unissa avustetaan synnytyksessä, nähdään ihmisten muuttuvan petoeläimiksi ja etsitään presidenttiä lentävässä toimistossa. Millaisia unia näkee etiopialainen sirkusklovni tai tansanialainen perhoskasvattaja? Näitkö ehkä saman unen? Tunnistatko maiseman, jota sinulle kuvaillaan?

”Ystäväni oli sairas. En tiedä, mikä hänen oli, mutta hän oli hyvin sairas. Päivä  muuttui hetkessä yöksi. Myöhemmin oli hänen hautajaisensa, enkä minä ollut enää nuori vaan tunsin itseni vanhaksi.”  Peter, 47

Unienkerääjä Anne Heinonen on matkoillaan useasti havainnut, kuinka kulttuurit, roolit ja ulkonäöt ovat ihmisten päälle liimattuja, ja kuinka ihmisyys on jossain paljon syvemmällä. Sitä samuutta hän käsittelee uninäyttelyllä. Näyttely on aiemmin ollut esillä Helsingissä, Porissa, Tampereella ja Lontoossa.


Matkaajasta ja unienkerääjästä

Forssalaissyntyinen Anne Heinonen on kiertänyt maailmaa ihmisenä, vapaaehtoisena, toimittajana ja valokuvaajana. Hän on työskennellyt pakolaisasutusalueilla, asunut apinatarhoilla ja viettänyt tuhottomasti aikaa paikallisissa kulkuneuvoissa. Heinosen aiempi valokuvanäyttely eteläafrikkalaisen apinatarhan asukkaista kiersi useissa Suomen kaupungeissa, myös Forssassa.


Lisätietoja:

Anne Heinonen
050-4010939
anne@anneheinonen.com
www.anneheinonen.com


Näyttely on avoinna:
TI-PE 10-16
LA 10-14
SU 12-16

Aulagalleriaan on vapaa pääsy


Anne Heinonen: Paikkani maailmassa ja Unia Afrikasta -näyttelyt 25.9. - 21.10.

 
kkk-1111688311039.jpg

Kirjavan kankaan kaupunki

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko kyläpahasia. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun jälkikasvua, Euroopasta oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi taas menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankosken partaalle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki. 

Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka markkinavalttina oli painettu puuvillakangas. Kylästä tuli kauppala. Vuonna 1934 Forssa-yhtiö ja Finlayson yhtyivät, kutomonalue sai katoilleen komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai itselleen kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja. 

Menestyvän teollisuuden ohella kauppalassa eli vahvana myös kotiseutuaate, jonka innoittamana perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys v. 1923. Hankkeen takana oli nuori Esko Aaltonen - opettaja, historioitsija ja Forssan Lehden perustaja. Aaltosen tovereineen perustaman museoyhdistyksen kokoelmille perustuu tämä näyttely.

1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, valmistamaan betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon.  Näyttely ulottuu Rakennusvalmisteen myötä 1990-luvulle.

Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus.  Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

Katso traileri

 
img-0049-rajattu1363549605.jpg

FORSSAN MUSEON GALLERIA 2019

15.1.- 3.2. Maria Mäki: Somnia. Valokuvia

5.2.-3.3. Tiina Poutanen: Lähdesuojaotukset ja onnelliset ihmiset. Maalauksia

5.3.-31.3. Noora Ylipieti: Toisia palveleva rakkaus. Maalauksia

2.-28.4.  Pasi-Mikael Huovinen: Sammumaton liekki. Ikoneita

30.4.-12.5. Forssan Lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely

14.5.-17.6. Tiina Karhu, Aet Ollisaar, Tuiti Paju: Tekoälytön. Tekstiiliä

19.6. -14.7. Hanna Järvenpää: Tekstiiliä ja valokuvaa

16.7.-11.8. Kristina Seppänen: Raggirl and Flying Rockinghorse

13.8.-1.9. Päivi Keski-Pomppu: Mirage. Koruja

2.9.-29.9. Leena Illukka, Silja Puranen, Virpi Vesanen-Laukkanen: Nyrjähdys, venähdys, murtuma. Tilateoksia, tekstiiliä

1.-27.10. Lotta Leka: Grafiikkaa

29.10.-24.11. Outi Silfvenius: Taidetekstiiliä

26.11.- 5.1.2020 Rykkeri

Kiinnsotuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

 
 
 
 

Näyttelyt muualla

 
 

TEKSTIILIMUSEO TYYKI

sijaitsee Kehräämöalueen reunalla Kuhalankosken partaalta, vuonna 1873 rakennetussa valimossa.  Museossa on kehräämön, kutomon ja viimeistämön historiallisia koneita ja niiden seurana on esitelty tekstiiliarkistoa.

Valitettavasti Tekstiilimuseo Tyyki on suljettu toistaiseksi. Käymme läpi museon kokoelmia, ja tekstiilimuseo palvelee tällä hetkellä esineistön käsittely-, valokuvaus- ja säilytystilana. Mutta ei hätää: teollinen tekstiiliperintö vuosilta 1847-2009 on Forssan aarre, ja tulevaisuudessa museo tulee jälleen esittelemään Forssan mittavaa tekstiiliarkistoa. 

 

RONTTISMÄEN TEHTAALAISMUSEO

Idyllisen Kalliomäen 2. linjalla sijaitseva Ronttismäen tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1870-luvulta 1930-luvulle. Tehtaalaismuseo on avoinna kesäisin ja muulloin tilauksesta. Kesäisin museoalueella on yhteislaulua ja muita pieniä tapahtumia.

Avoinna kesä-elokuussa. Keväisin ja syksyisin tilauksesta.

Kesän 2019 tapahtumatiedot löydät täältä.

 
 
 

 

Verkkonäyttelyt

Katukylteissä lukee Kutomonalue. Nuori polvi kutsuu aluetta Kutomoksi, vanhempi väki tuntee sen Viksbergin puolena. Joillekin alueen nimi on Finlaysonalue. Wiksbergin puuvillakutomo aloitti täällä toimintansa vuonna 1855, kahdeksan vuotta Forssan kehräämön perustamisen jälken. Vuonna 1859 kehräämö ja kutomo yhdistettiin Forssan Osake Yhtiöksi.

Forssan museo valmisti verkkonäyttelyn Kutomonalueen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tervetuloa!
Kutomo elää -verkkonäyttely »

 
 
 
login Synergia Foxy