16.05.2019

Aet Ollisaar, Tuiti Paju & Tiina Karhu - TEKOÄLYTÖN 17.5 - 16.6.2019

TEKOÄLYTÖN näyttely kokoaa yhteen kolme tekstiilitaiteilijaa, joita yhdistää paitsi pitkä ura opetuksen parissa myös tekstiilin merkityksen ymmärtäminen yhä virtuaalisemmaksi muuttuvassa ympäristössä. Perinne, arki ja tarinat ovat saaneet uuden muodon niin perinteisillä pystypuilla, digitaalisilla menetelmillä kuin lego-palikoillakin kudotuissa töissä.  Aet Ollisaar (s.1966) on tunnettu eestiläinen tekstiilitaiteilija, joka on uudistanut perinteistä kuvakudostekniikkaa monin tavoin. Hän toimii Tartossa Pallas ammattikorkeakoulun tekstiiliosaston johtajana. Tuiti Paju (s.1974) ja Tiina Karhu (s.1965) opettavat molemmat Mertropolia Ammattikorkeakoulussa (muotoilussa/tekstiilisuunnittelussa). Paju soveltaa kantaa ottavissa töissään digitaalisen kudonnan mahdollisuuksia. Karhu käyttää töissään eri-ikäisiä arkiesineitä, joista on tullut osa tekstiilisuunnittelun prosessia.

Töissäni on minulle tärkeää tietää ja jakaa tarinoita. Pidän materiaalien vaikutuksesta, kiillosta, sävyjen rikkaudesta. Käytän tekstiilien kanssa myös muita materiaaleja - puupaloja lapsuudenkotin katolta, löytöesineitä. Nautin töiden valmistumisen hitaasta prosessista, työhuoneella vietettyjä tunteja, ajatuksia ja valon muuttumista. Jokaisen työn mukaan syntyy uusi tarina.“  Aet Ollisaar

”Onko pienillä metsäneläimillä tulevaisuutta ihmisen rakentamassa tulevaisuudessa? Mistä eläimet mahtavat nähdä unia ja haaveilla? Ahdistuneena seuraan miten ihmisen välinpitämättömyys vaikuttaa luontoon, eläinten elinympäristöön. UNI-tekstiiliteoksissani hellyttävät eläinhahmot nukkuvat pesissään, joiden yksi rakennusmateriaali on muovijäte. Luonnonmateriaalit ja muovi alkavat sulautua toisiinsa eikä eläin näe eroa näiden kahden välillä.”  Tuiti Paju

On kiehtovaa pohtia, kuinka nopeasti suomalainen arki on muuttunut työläästä leivänhankinnasta yhä viihteellisemmäksi vapaa-ajaksi. Samalla ihmiset kuitenkin kokevat vaatimusten lisääntyneen ja työ koetaan silti raskaaksi, vaikka se ei sitä enää fyysisesti ole. Osa haluaa jättäytyä vapaaehtoisesti työelämän ulkopuolelle tai määritellä täysin itsenäisesti työnsä tavoitteet, paikan ja ajan. Osa ei löydä työtä, vaikka haluaisi. Työllä pitäisi kuitenkin olla muukin merkitys kuin elannonhankinta. Ja luovassa työssä ei voi unohtaa leikkiä.“  Tiina Karhu

Näyttely on avoinna Forssan museon Galleria Moletissa 17.5.-16.6.2019.

Galleria Moletti

Forssan museo

Wahreninkatu 12

30100 Forssa

Avoinna ti-pe 10-16, la 10-14, su 12-16

Aet Ollisaar, Tuiti Paju & Tiina Karhu - TEKOÄLYTÖN 17.5 - 16.6.2019

img-0049-rajattu1363549605.jpg

FORSSAN MUSEON GALLERIA 2019

15.1. -  3.2. Maria Mäki: Somnia. Valokuvia

5.2. - 3.3. Tiina Poutanen: Lähdesuojaotukset ja onnelliset ihmiset. Maalauksia

5.3. - 31.3. Noora Ylipieti: Toisia palveleva rakkaus. Maalauksia

2.4. - 28.4.  Pasi-Mikael Huovinen: Sammumaton liekki. Ikoneita

2.5. - 12.5. Forssan Lasten ja nuorten kuvataidekoulun lopputyönäyttely

15.5. - 16.6. Tiina Karhu, Aet Ollisaar, Tuiti Paju: Tekoälytön. Tekstiiliä

18.6. - 14.7. Hanna Järvenpää: Tekstiiliä ja valokuvaa

16.7. - 11.8. Kristina Seppänen: Raggirl and Flying Rockinghorse

13.8. - 1.9. Päivi Keski-Pomppu: Mirage. Koruja

3.9. - 29.9. Leena Illukka, Silja Puranen, Virpi Vesanen-Laukkanen: Nyrjähdys, venähdys, murtuma. Tilateoksia, tekstiiliä

1.10. - 27.10. Lotta Leka: Grafiikkaa

29.10. - 24.11. Outi Silfvenius: Taidetekstiiliä

26.11. - 5.1.2020 Rykkeri

Kiinnsotuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

Kesän 2019 tapahtumatiedot löydät täältä.