Näyttelyt

 

15.07.2020

Anima Mundi – Eija Korpi ja Annimari Taivalsaari Galleria Moletissa 4.8.- 30.8.2020


Olemme tekstiilitaiteilija Eija Korpi Hämeenlinnasta ja valokuvataiteilija Annimari Taivalsaari Helsingistä. Samankaltainen visuaalinen muotokieli toimii teostemme välillä, kerroksellisuus ja maalauksellisuus sekä tietynlainen pelkistyneisyys ja abstraktius, joka luo teostemme välille mielenkiintoisen jännitteen ja tarinallisen jatkumon. Meillä oli yhteisnäyttely syksyllä 2018 Galerie Pleikussa Berliinissä. Nyt osa siellä olleista teoksista on esillä myös Galleria Moletin näyttelyssä Anima Mundi.

Eija Korpi:

Lähtökohtana on muoto, staattinen ja dynaaminen. Värit valkoisen ja mustan välissä ilmaisevat taihahmottelevat paikkaa, tunnetta, muistoa. Paikka voi olla tässä hetkessä tai kaukana menneessä, jopa tätä elettyä elämää kauempana. Aikakaudet kerrostuvat päällekkäisiksi kertoen yhteistä tarinaa. Kaikki muuttuu yhdeksi: minun itseni, suomalaisuuden ja universaalin ihmisen tarina.Toinen lähtökohta on materiaalin ja käden yhteistyö. Olen pitkään etsinyt tapaa, joka sopii minun työskentelyluonteeseen. Hidas, maalaileva ja muovaileva tekniikka on intensiivinen ja syvällä itsessä viipyilevä. Tavoitteena on tekstiilimateriaali, joka muuttuu pelkäksi viivaksi ja aineettomaksi massaksi olematta enää tunnistettava lanka tai kangas. Muoto määrää - ei tekniikka tai materiaali, ne ovat alisteisia.

Annimari Taivalsaari:

Lähden luomaan kuvamaailmojani luonnon ja miljöön kautta, liikkuen unen ja toden rajamailla. Ammennan aiheitani unista ja mytologioista, ikiaikaisista maisemista sekä ohikiitävistä hetkistä. Minua ovat innoittaneet myös romantiikan ajan maalaustaide sekä Itä-Aasian maisemaperinne, jotka ovat vaikuttaneet kuvieni estetiikkaan. Saatan luoda kuviini useita kerroksia korostaakseni tilallista ja ajallista ulottuvuutta sekä voimistaakseni maiseman salaperäistä luonnetta. Koska käytän kuvatessani usein pitkää valotusaikaa, voisi sanoa että ennemminkin maalaan kameralla maisemaa kuin että dokumentoin sitä. Kuvani monesti muistuttavat enemmän maalauksia kuin valokuvia ja tärkeintä kuvissa onkin tunteiden ja tunnelmien välittäminen.Uusimmassa kuvasarjassa seikkailee myyttinen karhu (itse kuvaamani Kainuun karhusafarilla). Karhu metsän valtiaana symboloi metsää ja on itse metsä, joka edustaa rauhaa ja turvaa. Kysymys kuvissani on ihmisen halusta löytää yhteys luontoon ja sen aistivoimaisuuteen. Kuvani ovat kuitenkin tulkinnanvaraisia, ne voi nähdä unikuvina tai mielenmaisemina.

Anima Mundi Galleria Moletissa 4.8.-30.8.2020

Lisätiedot ja yhteydenotto:

Annimari Taivalsaari, cv,  p. 050 5632229

Eija Korpi, cv,  p. 0400534032

Galleria Moletti p. 03 4141 5100

Galleria Moletti avoinna Forssan museon aukioloaikoina ti-pe 10-16, la-su 12-16. Wahreninkatu 12, Forssan museo

Anima Mundi – Eija Korpi ja Annimari Taivalsaari Galleria Moletissa 4.8.- 30.8.2020

 
kkk-1111688311039.jpg

Kirjavan kankaan kaupunki

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko kyläpahasia. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun jälkikasvua, Euroopasta oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi taas menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankosken partaalle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki. 

Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka markkinavalttina oli painettu puuvillakangas. Kylästä tuli kauppala. Vuonna 1934 Forssa-yhtiö ja Finlayson yhtyivät, kutomonalue sai katoilleen komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai itselleen kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja. 

Menestyvän teollisuuden ohella kauppalassa eli vahvana myös kotiseutuaate, jonka innoittamana perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys v. 1923. Hankkeen takana oli nuori Esko Aaltonen - opettaja, historioitsija ja Forssan Lehden perustaja. Aaltosen tovereineen perustaman museoyhdistyksen kokoelmille perustuu tämä näyttely.

1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, valmistamaan betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon.  Näyttely ulottuu Rakennusvalmisteen myötä 1990-luvulle.

Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus.  Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

Katso traileri

 
img-20190307-153828-muokattu2070203107.jpg

Galleria Moletti

8.1. – 2.2. Sari Kettunen: Tekstiilitaidetta

4.2. – 23.2. Anna Ellmén: Veistoksia

25.2. - 29.3. Mirja Marsch: Kirjottuja maalauksia

17.3. - 29.3. Aino-Maija Laaksonen & Sonja Lehikoinen: Tekstiili- ja maalaustaidetta SIIRTYY VUODELLE 2021

31.3. - 12.4. FAI Media-alan opiskelijoiden lopputyönäyttely PERUTTU

15.4. - 26.4. Forssan kuvataidekoulun lopputyönäyttely PERUTTU

28.4. - 10.5. FAI Keramiikka-artesaanien lopputyönäyttely PERUTTU

12.5. - 7.6. Heidi Piippo: Veistoksia SIIRTYY VUODELLE 2021

2.6.-7.6. Forssan kuvataidekoulun lopputyönäyttely

9.6. - 5.7. Merja Keskinen: Tekstiilitaidetta

7.7. - 2.8. Päivi Vaarula: Tekstiilitaidetta

4.8. - 30.8. Annimari Taivalsaari ja Eija Korpi: Valokuva- ja tekstiilitaidetta

1.9. – 27.9. Lars Rebers: Valokuvataidetta

29.9. - 25.10. Karoliina Arvilommi: Huovutustaidetta

27.10. - 22.11. Heli Huotala: Maalauksia

1.12. - 3.1.2021 Ulpu Riikonen: Rakennetut veistokset

5.1. - 31.1.2021 Markus Suhonen: Maalauksia

Kuva: Näyttelystä Noora Ylipieti - Toisia palveleva rakkaus, 2019.
Kiinnostuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

 
 
 
 
 

Tekstiilimuseo Tyyki

sijaitsi 1997-2013 Kehräämöalueen reunalla Kuhalankosken partaalla, vuonna 1873 rakennetussa valimossa.  Museossa oli esillä kehräämön, kutomon ja viimeistämön historiallisia koneita ja niiden seurana esiteltiin tekstiiliarkistoa.

Tyykissä sijainneet tekstiiliteollisuuden koneet siirtyivät vuonna 2018 Kehräämöalueen vaunutalliin. Tekstiiliaineisto sijoitettiin osittain väistötiloihin, osittain Kehräämöalueella niin ikään sijaitsevaan lankavärjäämön tilaan, joka sai nimeksi Kuosikeskus.  Kuosikeskus toimii museon työ - ja kokoelmatilana.  Tulevaisuudessa Kuosikeskuksesta pyritään muodostamaan asiakkaille avoin kokoelmatila, jossa on myös näyttelysisältöjä. 

 

Ronttismäen tehtaalaismuseo

Idyllisen Kalliomäen 2. linjalla sijaitseva Ronttismäen tehtaalaismuseo esittelee kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1870-luvulta 1930-luvulle. Tehtaalaismuseo on avoinna kesäisin ja muulloin tilauksesta. Kesäisin museoalueella on yhteislaulua ja muita pieniä tapahtumia.

Avoinna kesä-elokuussa. Keväisin ja syksyisin tilauksesta.


 
 
 

Ronttismäen tehtaalaismuseon kesäistä miljöötä.

 

Verkkonäyttelyt

Katukylteissä lukee Kutomonalue. Nuori polvi kutsuu aluetta Kutomoksi, vanhempi väki tuntee sen Viksbergin puolena. Joillekin alueen nimi on Finlaysonalue. Wiksbergin puuvillakutomo aloitti täällä toimintansa vuonna 1855, kahdeksan vuotta Forssan kehräämön perustamisen jälken. Vuonna 1859 kehräämö ja kutomo yhdistettiin Forssan Osake Yhtiöksi.

Forssan museo valmisti verkkonäyttelyn Kutomonalueen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tervetuloa!
Kutomo elää -verkkonäyttely »

 
 
 
login Synergia Foxy