10.06.2021

Ihana kukka! 15.6.-15.8. Kuosikeskuksessa

Forssan Kuosikeskus avautuu 2021 kesänäyttelyllä, joka esittelee painokankaan ikivanhaa ja suosittua aihetta kukkaa eri muodoissaan.

Näyttelyn idea syntyi, kun tekstiiliaineistoa ja painokankaiden luonnoksia kuljetettiin uuteen kokoelmatilaan. Mukana seurasi kymmenen vanhaa puista piirustuslaatikkoa. Niiden sisältä paljastui eri-ikäisiä kuosiluonnoksia, joista valtaosassa aiheena oli kukka. Samaan aikaan suunnittelija Aini Vaari kertoi kukka aiheen tärkeydestä omalle suunnittelulleen. Yhteensattumat nivoutuivat suunnitelmaksi: kesällä 2021 Kuosikeskus keskittyisi painokankaiden ihaniin kukkiin.

Näyttelyn kuraattoriksi kutsuttiin Tanja Valta, kuosisuunnittelija monien upeiden kukkakuosienkin takaa. Valta valitsi piirustuslaatikoiden aarrearkusta kymmenen kuosiluonnosta, jotka avaavat mm. kuosisuunnittelun prosessia. Näiden luonnosten tekijöitä ovat Arja Mattila, Aino Kauranen, Helena Kaulio-Turkki, Pirkko Hammarberg, Mirja Tissari, Aini Vaari, Clara Nordfors ja Kirsti Rantanen. Kymmenen ydinkuosin ympärille valittiin kattaus kukkakuoseja 1900-luvun alusta 1980-luvulle saakka - sekä valmiissa painokankaissa että luonnoksissa.

**

Vuonna 1861 Forssan kutomon yhteydessä sijainneessa painosalissa käynnistettiin ranskalainen perrotine-painokone. Kankaan painaminen alkoi pienestä, mutta vuosien mittaan sen merkitys tehtaan tuotannossa kasvoi. Vuonna 1951 Finlayson-Forssa perusti suunnitteluateljeen. Kankaita painettiin aina vuoteen 2009. Vuosikymmenten mittaan painokangastuotannosta sekä suunnitteluosaston työstä kertyi mittava arkisto. Se annettiin Forssan museon hoitoon vuonna 1996, kun kutomotoiminta lopetettiin. Forssan museon uusi museokohde, Kuosikeskus, on omistettu tälle ainutlaatuiselle painokangaskokoelmalle. Kuosikeskuksen suojissa on kymmeniätuhansia painokangasmalleja alkuperäisluonnoksina ja kangasnäytteinä. Kokoelmasta löytyy sekäForssa-yhtiön vanhoja eurooppalaismalleja, nostalgisia Finlayson-kuoseja 1970-luvulta että tehtaan muille tuotenimille valmistamia vaatetus- ja sisustuskankaita.

Ihana kukka! -näyttely on avoinna 15.6.-15.8.2021 ti-pe 10-16, la-su 12-16.

Pääsymaksut 5/3 euroa tai museokortti.
Forssan museon ja Kuosikeskuksen yhteislippu 8/5 euroa.
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Tiedustelut:

Kati Kivimäki, p. 03-41415837, kati.kivimaki(at)forssa.fi

www.forssanmuseo.fi

Haluamme taata asiakkaillemme turvallisen museokäynnin.  Ajankohtaiset ohjeet ja yleisömäärärajoitukset sivuiltamme.

Ihana kukka! 15.6.-15.8. Kuosikeskuksessa

img-20190307-153828-muokattu2070203107.jpg

Galleria Moletti

5.-24.1.2021 Markus Suhonen.Kuuportti.

26.1.-21.2.2021 Marjatta Oja. Kehystetyt virheet.

23.2.-14.3.2021 Aino-Maija Laaksonen ja Jenni Tuisku.Kukkien voima. Maalauksia.

16.3.-4.4.2021 Riikka Lenkkeri: Yötä vasten. Maalauksia.

9.4.-25.4.2021 Forssan Lasten ja nuorten kuvataidekoulu.

27.4.-9.5.2021 Keramiikka-artesaanien lopputyönäyttely, FAI.

11.5.-6.6.2021 Heidi Piippo. Kanssakulkijat. Paperiveistoksia.

9.6.-29.6.2021 Johanna Pöykkö: Rakentaja. Tekstiili- ja tilataidetta.

6.7.-1.8.2021 Uute ry: Uutos. Nykytekstiilitaidetta.

3.8.-22.8. 2021 Jenni Kalsola: Ruusutarha. Nykytaidetta.

24.8.-19.9.-2021  Cornelia Theimer Gardella - Kerstin Lindström - Päivi Vaarula: My language of textiles.

21.9-17.10.2021 Markku Arantila: Akvarelleja

19.10 -14.11.2021 Neuliaiset ry: Vahva valkoinen. Luovaa tilkkuilua

17.11.-5.12.2021 Minna Soraluoma. Kuvataidetta.

7.12.2021-2.1.2022 Midori Tsunoi: Tekstiilitaidetta

Kuva: Näyttelystä Noora Ylipieti - Toisia palveleva rakkaus, 2019.

Kiinnostuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

Kuosikeskus

Forssan tekstiilitehtailla painettiin kangasta vuosina 1861-2009, tehdas oli Suomen suurin ja vanhin painokankaan valmistaja. Sen perintönä museon hoidossa on mittava painetun kankaan kokoelma, jonka säilytys ja esittely keskitetään Kuosikeskukseen, joka avataan Kehräämön entisessä lankavärjäämössä vuoden 2021 aikana.

Kuosikeskuksen toimintaidea on kertoa forssalaisen painokangasmuotoilun ja -valmistuksen vaiheista ja antaa yleisölle mahdollisuus nähdä painokankaiden näytteitä sekä originaaliluonnoksia.

Ronttismäen tehtaalaismuseo

Ronttismäen tehtaalaismuseon kesäistä miljöötä.

Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy