22.06.2021

Johanna Pöykkö: Rakentaja 9. - 29.6.

Taiteen tekemisen metodi uusmaterialismi kuvaa tekemisen tapaani. Haen ja saavutan intensiivisen suhteen tämän hetkisen työkaverini lakanakankaan kanssa. Mateiaali ei ole vain jotain, vaan taiteilija ja materiaali toimivat yhteistyössä. Taiteen tekemiseni lähtee liikkeelle valkoisesta lakanakankaasta, jota työstän kuvioimalla eli serigrafialla kankaalle sekä maalaamalla. Sen jälkeen jatkan työstöä jäykistämällä, viiltelemällä, ompelemalla; riippuen siitä, minkälaista luonnetta teokseen haen. Lakanakangas on ollut osa taiteen tekemistäni pitkään. Viimeisimmissä teoksissani olen käsitellyt luonnon ja ihmisen muovaamia / määrittämiä tiloja. Teosten kerroksellinen ja viilletty rakenne kuvastaa yhtä lailla suojautumisen tarvetta ja uhkaa, mutta myös asian käsittelyä ja etäisyyden kertymistä. Materiaalini lakanakangas omaa pitkän historian ihmiskunnan vaatettajana ja suojaajana. Ihmiskunnan kehittyessä myös tietoisuuden tila eri asioista on lisääntynyt. Puuvillaan liitetään aiempaa enemmän pehmeiden ja nostalgisten arvojen lisäksi ristiriitaisia ajatuksia, jotka liittyvät sen viljelyn kuluttamaan veteen sekä sen vaatimien lannoitteiden ja rikkaruohomyrkkyjen sairastuttamiin maaperään ja viljelijöihin. Lakanakangas kantaa samanlaista taakkaa mukanaan kuin ihminen omassa kehossaan.

Vuoden 2020 teemana taiteen tekemisessäni oli ”Tutkimuksia riittävästä suojasta”. Teema on alkanut henkilökohtaisista kokemuksista vuoden 2019 lopulla laajentuen maailman tilanteen muuttuessa yhteisölliseen kokemukseen. Suojautumisen tarve voi olla yhtä aikaa henkilökohtainen ja yleinen. Suojautumisen tarpeeseen liittyy uhkaa ja tarvetta piiloutua. Kiinnostava on se hetki, kun uhka alkaa poistua. Suojaverhoa voi jo hieman raottaa tai suojatunut huomaakin ajan tehneen tehtävänsä ja uhkan olleen todellisuudessa uuden kohtaamisen pelkoa.

Minua kiinnostaa tilat ja niiden välittämät tunnelmat. Tilat mahdollistavat yksinolon / yhdessäolon. Kiinnostavaa on myös ihmisten suhde tiloihin ja toisiinsa sekä niiden tulkitseminen kuvataiteen keinoin. Teen paljon fyysisesti ja kokeiluja isossa mittakaavassa. Teen tekstiilipohjaisia installaatioita ja veistoksia, joissa yhdistyy tilalliset muistot lakanakankaista sekä ihmiset osana muistoja.

Ihminen pyrkii hallitsemaan, vaikuttamaan, ottamaan haltuun ympäristöään. Eläin on mestari tekemään kaunista ja tarkoituksenmukaista. Ihminen jäljittelee jotain, muokkaa, rakentaa. Esillä oleva teoskokonaisuus kertoo ihmisestä rakentajana; ympäristön, yhteiskunnan ja ihmissuhteiden rakentajana.

Johanna Pöykkö 0505379978
johanna.poykko@gmail.com
@johannapoykko

Forssan museon Galleria Moletti on avoinna

TI-PE 10-16
LA-SU 12-16

Vapaa pääsy!

Johanna Pöykkö: Rakentaja 9. - 29.6.

img-20190307-153828-muokattu2070203107.jpg

Galleria Moletti

5.-24.1.2021 Markus Suhonen.Kuuportti.

26.1.-21.2.2021 Marjatta Oja. Kehystetyt virheet.

23.2.-14.3.2021 Aino-Maija Laaksonen ja Jenni Tuisku.Kukkien voima. Maalauksia.

16.3.-4.4.2021 Riikka Lenkkeri: Yötä vasten. Maalauksia.

9.4.-25.4.2021 Forssan Lasten ja nuorten kuvataidekoulu.

27.4.-9.5.2021 Keramiikka-artesaanien lopputyönäyttely, FAI.

11.5.-6.6.2021 Heidi Piippo. Kanssakulkijat. Paperiveistoksia.

9.6.-29.6.2021 Johanna Pöykkö: Rakentaja. Tekstiili- ja tilataidetta.

6.7.-1.8.2021 Uute ry: Uutos. Nykytekstiilitaidetta.

3.8.-22.8. 2021 Jenni Kalsola: Ruusutarha. Nykytaidetta.

24.8.-19.9.-2021  Cornelia Theimer Gardella - Kerstin Lindström - Päivi Vaarula: My language of textiles.

21.9-17.10.2021 Markku Arantila: Akvarelleja

19.10 -14.11.2021 Neuliaiset ry: Vahva valkoinen. Luovaa tilkkuilua

17.11.-5.12.2021 Minna Soraluoma. Kuvataidetta.

7.12.2021-2.1.2022 Midori Tsunoi: Tekstiilitaidetta

Kuva: Näyttelystä Noora Ylipieti - Toisia palveleva rakkaus, 2019.

Kiinnostuitko museon galleriasta näyttelytilana. Lue lisää täältä!

Kuosikeskus

Forssan tekstiilitehtailla painettiin kangasta vuosina 1861-2009, tehdas oli Suomen suurin ja vanhin painokankaan valmistaja. Sen perintönä museon hoidossa on mittava painetun kankaan kokoelma, jonka säilytys ja esittely keskitetään Kuosikeskukseen, joka avataan Kehräämön entisessä lankavärjäämössä vuoden 2021 aikana.

Kuosikeskuksen toimintaidea on kertoa forssalaisen painokangasmuotoilun ja -valmistuksen vaiheista ja antaa yleisölle mahdollisuus nähdä painokankaiden näytteitä sekä originaaliluonnoksia.

Ronttismäen tehtaalaismuseo

Ronttismäen tehtaalaismuseon kesäistä miljöötä.

Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy