16.01.2017

Valokuvaamo Hellas 100 vuotta 29.5.-30.6.2017

Tulossa kesällä:

Valokuvaamo Foto Hellas ja Forssan museo järjestävät näyttelyn Valokuvaamo Hellaksen (nyk. Foto Hellas) sadan vuoden toiminnasta. Valokuvaamo sai alkunsa vuonna 1916, kun Heikki Lindfors osti Jakob Ljungqvistiltä Atelier Reginan Forssan toimipisteen (per.1904). Valokuvaamo Regina sai omistajavaihdon yhteydessä nimen Valokuvaamo Hellas. Näyttely on esillä Forssan näyttelytila Vinkkelissä 29.5.-30.6.2017, ja se kuuluu Suomen itsenäisyyden 100v. -ohjelmistoon.

Valokuvaamo Hellaksen historiassa yhteen kietoutuvat yrittäjäperheen tarina, valokuvauksen historia ja Forssan kehitys. Näyttely esittelee yrityksen perustajat Heikki ja Greta Lindforsin ja heidän työnsä jatkajat Raimo Lindforsin ja Jaana Lindforsin. Satojentuhansien kuvien joukosta valitaan näyttelyyn kymmeniä kiinnostavia otoksia Forssasta. Kuviin on tallentunut kukoistavan teollisuuskaupungin historia kansakuntamme koko itsenäisyyden ajalta: on kaupunkikuvia, tapahtumakuvia, yrityskuvia ja potretteja.  Valokuvaamon irtaimisto eri aikakausilta kertoo kuvaamisen teknisestä kehittymisestä.

Näyttelyn valmistelun aikana käydään läpi museolle deponoitu valokuvaamon irtaimisto ja mahdollisin osin negatiivikokoelmaa. Kevään 2017 aikana järjestetään tilaisuuksia, joissa näytetään yleisölle 1950-luvun kuvia, ja kerätään niistä tietoja. Varhainen aineisto on lasinegatiiveilla, myöhempi filmeillä. Valokuvaamo Hellaksen negatiiviarkistot ovat vanhimmalta osin Forssan museon, 1950-luvulta lähtien vielä Foto Hellaksen omistuksessa. Tavoitteena on kiinnostavan näyttelyn lisäksi saada museon kokoelmatietokantaan www.piipunjuurella.fi nykyistä parempi läpileikkaus valokuvaamon tuotannosta.

Kuvassa: Forssan työväestöä juhlimassa kymmenen tunnin työpäivän hautajaisia 30.4.1917. Väkijoukko kokoontui vanhalle torille, josta marssittiin työväentalolle. Taustalla Yhtiön kauppa, isopuoti, ja Säästöpankintalo. Valokuvaamo Hellas.

Valokuvaamo Hellas 100 vuotta 29.5.-30.6.2017